3.20.2013

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η Παγκόσμια διακύρηξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου εικονογραφιμένη και προσαρμοσμένη για παιδιά από τον Ευγένιο Τριβιζά


Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα τους Πρόσφυγες αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού, φτιάξαμε την παρακάτω παρουσίαση:


Τι ωφελεί η καλοσύνη.
Όταν οι καλοί παρευθύς δολοφονούνται, 
ή δολοφονούνται αυτοί που δέχονται την καλοσύνη; 

Αντί μόνο καλός να είσαι, φρόντισε
Να φτιάξεις έναν κόσμο, όπου η καλοσύνη θα ανθεί, ή
Και καλύτερα:
Που περιττή θα είναι!

 Μπέρτολντ Μπρεχτ
Τι ωφελεί η καλοσύνη,
Ποιήματα,
μτφ Π.Μάρκαρης 

3.18.2013

Καθαρά Δευτέρα




το ντύσιμο


για να αποχαιρετίσουμε τις απόκριες όπως αρμόζει το έθιμο πρέπει να μασκαρευτούμε. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσουμε στολή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιά ρούχα, σεντόνια, μαντίλια, να βαφτούμε. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να είμαστε πρωτότυποι.

ο χαρταετός


Σημείο: Αναζητήστε τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν δέντρα, κολόνες, κτίρια και καλώδια.

Έλεγχος: Ψάξτε τον χαρταετό για τυχόν σκισίματα και κοιτάξτε τα στηρίγματά του. Απλώστε καλά την ουρά του στο έδαφος μέχρι το πέταγμα. 

Μέγεθος: Ο μεγάλος αετός, αν και πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις, είναι πιο δύσκολο να σηκωθεί ελλείψει δυνατού ανέμου. 

Βοηθός: Αν και μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό και μόνοι σας, καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βοηθό που θα τον κρατάει με την πλάτη του στον άνεμο. 

Αν ο χαρταετός δεν πετάει ή τρέμει, προσθέστε ουρά. 

Αν ο χαρταετός ανεβαίνει με δυσκολία, αφαιρέστε ουρά. 

Στην περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα της ΔΕΗ, δεν προσπαθούμε να τον απελευθερώσουμε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα.

η κυρά-Σαρακοστή


Σήμερα ξεκινάει η Μεγάλη Σαρακοστή και αυτό σημαίνει νηστεία για 40 μέρες και προετοιμασία για το Πάσχα.

Όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα θα δοκιμάσουμε την τραγανή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά και άλλα πολλά νηστίσιμα εδέσματα.

σε επόμενη ανάρτηση θα πούμε πώς φτιάχνουμε την κυρα-Σαρακοστή
Σημείο: Αναζητήστε τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν δέντρα, κολόνες, κτίρια και καλώδια. Έλεγχος: Ψάξτε τον χαρταετό για τυχόν σκισίματα και κοιτάξτε τα στηρίγματά του. Απλώστε καλά την ουρά του στο έδαφος μέχρι το πέταγμα. Μέγεθος: Ο μεγάλος αετός, αν και πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις, είναι πιο δύσκολο να σηκωθεί ελλείψει δυνατού ανέμου. Βοηθός: Αν και μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό και μόνοι σας, καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βοηθό που θα τον κρατάει με την πλάτη του στον άνεμο. Αν ο χαρταετός δεν πετάει ή τρέμει, προσθέστε ουρά. Αν ο χαρταετός ανεβαίνει με δυσκολία, αφαιρέστε ουρά. Στην περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα της ΔΕΗ, δεν προσπαθούμε να τον απελευθερώσουμε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα. Πηγή: www.lifo.gr



Σημείο: Αναζητήστε τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν δέντρα, κολόνες, κτίρια και καλώδια. Έλεγχος: Ψάξτε τον χαρταετό για τυχόν σκισίματα και κοιτάξτε τα στηρίγματά του. Απλώστε καλά την ουρά του στο έδαφος μέχρι το πέταγμα. Μέγεθος: Ο μεγάλος αετός, αν και πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις, είναι πιο δύσκολο να σηκωθεί ελλείψει δυνατού ανέμου. Βοηθός: Αν και μπορείτε να πετάξετε τον χαρταετό και μόνοι σας, καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βοηθό που θα τον κρατάει με την πλάτη του στον άνεμο. Αν ο χαρταετός δεν πετάει ή τρέμει, προσθέστε ουρά. Αν ο χαρταετός ανεβαίνει με δυσκολία, αφαιρέστε ουρά. Στην περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα της ΔΕΗ, δεν προσπαθούμε να τον απελευθερώσουμε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα. Πηγή: www.lifo.gr


3.17.2013

Χαρούμενο ημερολόγιο Μαρτίου

κλίκαρε την εικόνα και κατέβασε το αρχείο για να ζωγραφίσεις το ημερολόγιο του Μαρτίου

Ημερολόγιο Μαρτίου - Desktop






Αν και έχουμε καλοσορίσει το Μάρτη εδώ και μέρες κάνε κλικ στο link της εικόνας για να κατεβάσεις το ημερολόγιο του Μαρτίου και να το χρησιμοποιήσεις ως φόντο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου.

 
πηγή: Geninne's art blog

3.16.2013

Τσικνοπέμπτη

Ήταν μια υπέροχη μέρα με πολύ χορό, μουσική, παιχνίδι και φυσικά Τσίκνα!!!

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας οργάνωσε μια όμορφη και διασκεδαστική αποκριάτικη γιορτή. Παίξαμε παιχνίδια με τον κλόουν, χορέψαμε και απολαύσαμε τα σουβλάκια που μας έψησε ο κ. Μερκούρης και ο κ. Χαράλαμπος. 


και του χρόνου!!!


Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς για την προσφορά και την ενίσχυση τους σε κάθε προσπάθεια που κάνει το σχολείο καθώς και τον κ. Μερκούρη και κ. Χαράλαμπο που μας έψησαν όλα αυτά τα σουβλάκια.

Τα χελιδονίσματα

Μπήκε ο Μάρτης και τα Πρωτάκια μας, στολισμένα με λουλούδια, πέρασαν από όλες τις τάξεις κρατώντας τα χάρτινα χελιδονια τους να μας τραγούδησαν τα χελιδονίσματα.

Ήρθαν να μας πούν για τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης. Μετά από αυτά τα χαρμόσυνα νέα βάλαμε γλυκά στο καλαθάκι τους για να τους ευχαριστήσουμε.

Ήρθε ήρθε χελιδόνα                            
ήρθε και άλλη μεληδόνα                     
κάθησε και λάλησε                                        
και γλυκά κελάηδησε:                            
"Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις.  
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξη θ' ανθίσεις.

3.15.2013

Δραστηριότητες για την σχολική βία


Στο πλαίσιο της ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού όλες οι τάξεις του σχολείου μας ασχολήθηκαν με κάποια σχετική εργασία. Στόχος των εκπαιδευτικών και των παιδιών ήταν να περάσουν το μήνυμα για συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους μαθητές.

Τα πρωτάκια μας, έφτιαξαν μάσκες συναισθημάτων θέλοντας να εκφράσουν πώς νοιώθει το παιδί - θύμα κάθε φορά που του ασκείται βία. Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄τάξης ζωγράφισαν στιγμιότυπα από τις ιστορίες σχολικού εκφοβισμού που τους διηγήθηκαν οι δασκάλες τους ή παρακολούθησαν σε βίντεο.



 Ενώ τα παιδιά της Δ΄τάξης έφτιαξαν με εικόνες μια ιστορία σχολικής βίας και στη συνέχεια δημιούργησαν λεύκωμα.


Στις μεγαλύτερες τάξεις, η Ε΄ τάξη βοήθησε στην δημιουργία του "συμβολαίου κατά της σχολικής βίας", το οποίο υπογράφτηκε από όλους τους μαθητές του σχολείου και πρόκειται να αναρτηθεί στην είσοδο του σχολικού κτιρίου. 




Επίσης  έφτιαξαν χαριτωμένα βραχιολάκια με το σλόγκαν "ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ".



Τέλος τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας, οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης αφού έφτιαξαν αυτοβιογραφικά σημειώματα έφτιαξαν "πατούσες" με συμβουλές προς τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού.



Τα Εκτάκια μας επίσης έγραψαν ιστορίες εκφοβισμού που είτε έχουν δει σε ταινίες είτε έχουν βιώσει και έγιναν διευθυντές του σχολείου για μια μέρα προτείνοντας λύσεις με στόχο την αντιμετώπιση το φαινόμενο της βίας .

* θα μιλούσα στους εκπαιδευτικούς για το πρόβλημα
* θα άλλαζα τα διαλείμματα ώστε να μην συναντιούνταν τα μικρά με τα μεγάλα παιδιά
* θα έβαζα αυστηρές τιμωρίες στα παιδιά που έδερναν συμμαθητές τους
* θα καλούσα στο σχολείο τους γονείς του παιδιού που είναι βίαιο


3.07.2013

Ενδοχολική βία

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας μας.

Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόμενο είναι: «ενδοσχολική βία», «εκφοβισμός» και «θυματοποίηση». Ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της ενδοσχολικής βίας δημιουργήσαμε μία παρουσίαση με στόχο την συζήτηση και τον προβληματισμό σχετικά με αυτό το φαινόμενο.
Χρησιμοποιήθηκαν βίντεο από το διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο που δημιούργησε ο Σύλλογος Το Χαμόγελο του Παιδιού στα πλαίσια του προγράμματος European – AntiBullying Campaign και της εκστρατείας ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.... ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ καθώς και από την ταινία μικρού μήκους "Ronan's escape".



Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού

Στα πλαίσια της πρόληψης έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας. Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση της κοινωνικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Κάποιες αποτελεσματικές πρακτικές, σε επίπεδο σχολείου και τάξης, για εφαρμογή μιας στρατηγικής ενάντια στη βία, είναι:

σε επίπεδο τάξης:

• συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό, τις μορφές και τις επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
• τρόποι και προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία
• παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση συγκρούσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βία
• διεξαγωγή προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των σχέσεων συνύπαρξης - συνεργασίας.
• παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων)


σε επίπεδο οικογένειας: 

Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού και βίας από συμμαθητές του στο σχολείο πρέπει να αποφύγετε παρορμητικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα την κατάσταση:
• Συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του
• Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια
• Να του πείτε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο αν «σπάσει η σιωπή»
• Να του εξηγήσετε ότι το να μιλήσει στους ενήλικες για περιστατικά βίας και εκφοβισμού δεν αποτελεί «κάρφωμα»
• Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας για τα συναισθήματά του και για τις ανάγκες του
• Παρακολουθείστε την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και την υγεία του παιδιού σας
• Αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.
Εάν είστε γονείς παιδιού που ασκεί βία και εκφοβίζει συμμαθητές του στο σχολείο:
• Συνεργαστείτε με το σχολείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού σας σχετικά με τη βία
• Συνεργαστείτε με τον Διευθυντή και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος του παιδιού σας για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών
• Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης και συνεργαστείτε στενά με το σχολείο. Παρατηρήστε αν το παιδί σας εμπλέκεται συχνά σε καβγάδες ή εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά και με τα παιδιά της γειτονιάς ή και με εσάς στο σπίτι. Μιλήστε γι' αυτά στο Διευθυντή και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος και συνεργαστείτε μαζί τους για να πάρετε βοήθεια
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες άμεσες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο. Χρειάζεται όμως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, στο οποίο να συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και οι ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.


πηγές:  European – AntiBullying Campaign 
     
             
Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Διαδραστικό Εκαπιδευτικό  Εργαλείο  για την Ενδοσκολική Βία- Χαμόγελο του παιδιού