3.15.2013

Δραστηριότητες για την σχολική βία


Στο πλαίσιο της ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού όλες οι τάξεις του σχολείου μας ασχολήθηκαν με κάποια σχετική εργασία. Στόχος των εκπαιδευτικών και των παιδιών ήταν να περάσουν το μήνυμα για συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους μαθητές.

Τα πρωτάκια μας, έφτιαξαν μάσκες συναισθημάτων θέλοντας να εκφράσουν πώς νοιώθει το παιδί - θύμα κάθε φορά που του ασκείται βία. Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄τάξης ζωγράφισαν στιγμιότυπα από τις ιστορίες σχολικού εκφοβισμού που τους διηγήθηκαν οι δασκάλες τους ή παρακολούθησαν σε βίντεο.



 Ενώ τα παιδιά της Δ΄τάξης έφτιαξαν με εικόνες μια ιστορία σχολικής βίας και στη συνέχεια δημιούργησαν λεύκωμα.


Στις μεγαλύτερες τάξεις, η Ε΄ τάξη βοήθησε στην δημιουργία του "συμβολαίου κατά της σχολικής βίας", το οποίο υπογράφτηκε από όλους τους μαθητές του σχολείου και πρόκειται να αναρτηθεί στην είσοδο του σχολικού κτιρίου. 




Επίσης  έφτιαξαν χαριτωμένα βραχιολάκια με το σλόγκαν "ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ".



Τέλος τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας, οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης αφού έφτιαξαν αυτοβιογραφικά σημειώματα έφτιαξαν "πατούσες" με συμβουλές προς τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού.



Τα Εκτάκια μας επίσης έγραψαν ιστορίες εκφοβισμού που είτε έχουν δει σε ταινίες είτε έχουν βιώσει και έγιναν διευθυντές του σχολείου για μια μέρα προτείνοντας λύσεις με στόχο την αντιμετώπιση το φαινόμενο της βίας .

* θα μιλούσα στους εκπαιδευτικούς για το πρόβλημα
* θα άλλαζα τα διαλείμματα ώστε να μην συναντιούνταν τα μικρά με τα μεγάλα παιδιά
* θα έβαζα αυστηρές τιμωρίες στα παιδιά που έδερναν συμμαθητές τους
* θα καλούσα στο σχολείο τους γονείς του παιδιού που είναι βίαιο


Δεν υπάρχουν σχόλια: