! ΤΟΠΟΣ
P που
διαδραματίζεται το θέμα του πίνακα (δωμάτιο, παραλία, εξοχή…)
P λεπτομέρειες,
χαρακτηριστικά τόπου
! ΧΡΟΝΟΣ
P χρονολογική
περίοδος (παλιά ή σύγχρονη εποχή)
P ποια
εποχή διαδραματίζεται (άνοιξη, καλοκαίρι…)
P ποια
ώρα της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα…)
! ΗΡΩΕΣ
P γενική
παρουσίαση των προσώπων που εμφανίζονται (5 παιδιά και μια γυναίκα)
P τι
δραστηριότητα κάνουν οι ήρωες
P τι
φαίνεται να αισθάνονται και να σκέφτονται
P περισσότερες
λεπτομέρειες για τα πρόσωπα της εικόνας (θέση στο χώρο, ενδυμασία...)
! ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
ΑΠΟΨΗ
P ποια
είναι η προσωπική μας άποψη για τον πίνακα και τι συναισθήματα μας προκαλεί
Γ. Ιακωβίδης, Παιδική συναυλία. 1900 |
Ένα ζεστό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα φωτίζει την χαρούμενη παιδική σκηνή που διαδραματίζεται στο εσωτερικό ενός φωτεινού μάλλον χωριάτικου δωματίου. Το φως διαχέεται από τα δύο παράθυρα, τα οποία είναι στολισμένα με γλάστρες.Τα πρόσωπα γίνονται γλυκύτατα, σχεδόν αγγελικά, τα ρούχα διαφανή και αιθέρια, τα έπιπλα καθρεφτίζονται στο ξύλινο δάπεδο, η κουρτίνα αιωρείται και αγκαλιάζει τον τοίχο.
Το φως και τα χρώματα του πίνακα "περιλούζουν" έξι παιδικές μορφές και μία νεαρή κοπέλα, που πιθανόν είναι η μητέρα του μικρότερου ή ίσως και όλων τους. Τα τέσσερα αγόρια παίζουν ξυπόλυτα μουσική, δίνουν δηλαδή συναυλία. Ο πρώτος καθιστός σε ξύλινη καρέκλα παίζει τύμπανο, ο δεύτερος φυσάει δυνατά τη σάλπιγγα, ο τρίτος κάθεται σε ξύλινο πάγκο και φαίνεται να παίζει μάλλον φυσαρμόνικα...και τέλος, υπάρχει ένας τέταρτος "μουσικός" που στέκεται λίγο παράμερα και φυσάει με δύναμη όχι αληθινό όργανο, αλλά ένα ποτιστήρι. Οι ακροατές της παιδικής συναυλίας είναι γυναίκες, είναι δηλαδή ακροάτριες. Ένα όμορφο ξανθό κοριτσάκι κάθεται μπροστά στο κεντρικό παράθυρο και ακούει, η νεαρή μητέρα ακούει επίσης καθιστή μπροστά στο αριστερό παράθυρο, κρατώντας το μικρότερο κοριτσάκι που φοράει ένα ροδί φόρεμα και απλώνει χαρούμενο τα χέρια του προς τους μουσικούς.
Μία εικόνα οικογενειακής θαλπωρής και χαράς. Η εικόνα αποτυπώνει με χάρη, τρυφερότητα και χιούμορ μία σκηνή του καθημερινού οικογενειακού βίου απλών ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου