10.28.2012

Τα Τεταρτάκια έχουν ταλέντο!

Τα δημιουργικά Τεταρτάκια έβαλαν τη δημιουργικότητα τους μπροστά και έφτιαξαν μια μακέτα της Σύμης.

Έφτιαξαν τη βάση με χαρτί, επίδεσμο, γύψο και πλαστελίνη για θάλασσα

Έβαψαν την κατασκευή τους, έφτιαξαν σπιτάκια...

 ...έβαλαν ανεμόμυλους και καραβάκια

...και έτοιμη η Σύμη!!!


Σχολική Εφημερίδα - Σεπτέμβριος

10.16.2012

Η Πουπού και η Καρλότα

διαβάστε, και όσοι ακόμη δεν μπορείτε, ακούστε την διασκεδαστική ιστορία που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς για την πονηρή την αλεπού που την λέγανε  Πουπού και τη μικρούλα άσπρη κότα που τη λέγανε Καρλότα

κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις την ιστορία


Παίζω και μαθαίνω

1. παιχνίδι Γεωγραφίας για τους μαθητές της ΣΤ' τάξης.


κάντε κλικ πάνω στην εικόνα και ξεκινήστε το παιχνίδι
στο πάνω μέρος της οθόνης θα εμφανίζεται το όνομα κάποιου ωκεανού ή θάλασσας και εσείς πρέπει να το ταιριάξετε με τη θέση του πάνω στο χάρτη.


πηγή: ilike2learn.com
2. παιχνίδι Γεωγραφίας για τους μαθητές της Ε΄τάξης. 
  
    α. βρες τα νησιά των Κυκλάδων
κάντε κλικ πάνω στην εικόνα και ξεκινήστε το παιχνίδι

     β. βρες τα νησιά των Δωδεκανήσων
κάντε κλικ πάνω στην εικόνα και ξεκινήστε το παιχνίδι



10.15.2012

Περπατώ, περπατώ εις το δάσος...

Ο Σύλλογος του Ωδείου Σύμης την Κυριακή το πρωί οργάνωσε περίπατο στο δάσος. Συναντηθήκαμε στις 8:00 στην Αγία Μαρίνα και με οδηγό μας την κυρία Σταματία ξεκινήσαμε την ανάβαση του βουνού με στόχο να φτάσουμε στο Μικρό Σωτήρη.

Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και το μονοπάτι δύσκολο αλλά δεν χάσαμε τον ενθουσιασμό μας.

Στην κορυφή του βουνού θαυμάσαμε τη θέα του Χωριού και του Πεδιού από ψηλά.
 Στο αλώνι που βρήκαμε εκεί ξεκουραστήκαμε και ετοιμαστήκαμε για το υπόλοιπο της διαδρομής.




Φτάσαμε στο ναό της Παναγίας της Χαμιώτισσας και συνεχίσαμε για το Μικρό Σωτήρη. Είχαμε πλέον μπει στο κατάφυτο κομμάτι του νησιού και περπατούσαμε μέσα στο δάσος. 
Μετά από λίγα λεπτά περπάτημα φτάσαμε στον προορισμό μας, στο Μικρό Σωτήρη.







Η τοποθεσία υπέροχη όπως και η φιλοξενία της κυρίας Σταματίας. Όλη η παρέα έφτασε στο κατάλυμα της όπου και μας κέρασε καφέ και διάφορες λιχουδιές!  


Όταν ήρθε πια η ώρα του γυρισμού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες, κάποιοι, οι πιο τολμηροί,κατέβηκαν το βουνό, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν να περπατήσουν και να βγουν στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Περάσαμε υπέροχα! Απολαύσαμε την περιήγηση μέσα στο δάσος, μάθαμε πληροφορίες για την ιστορία του τόπου, γελάσαμε και γυμναστήκαμε! 
Ανυπομονούμε για την επόμενη εξόρμηση!!!

10.05.2012

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.


«Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι καλύτερο από τους καθηγητές του. Οι εκπαιδευτικοί  είναι οι θεματοφύλακες της μάθησης. Μεταδίδουν γνώσεις, αξίες και δεξιότητες. Στις καλύτερες περιπτώσεις αξιοποιούν τις ελπίδες και τα ταλέντα των νέων ανθρώπων και τους βοηθούν να εξελιχθούν σε παραγωγικούς πολίτες.
Ωστόσο, πολύ συχνά, το έργο των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζεται ενώ δεν λαμβάνουν τη στήριξη που τους αξίζει. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών μας υπενθυμίζει την ευθύνη, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής δυσκολίας.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τους δασκάλους και τα παιδιά να πληρώσουν το κόστος της κρίσης. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα από τις τρέχουσες οικονομικές πιέσεις και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.


Μία από τις προτεραιότητες της νέας παγκόσμιας πρωτοβουλίας μου «Πρώτα η Εκπαίδευση», είναι η πρόσληψη και η εκπαίδευση περισσότερων καθηγητών. Ο κόσμος χρειάζεται περίπου 2 εκατομμύρια περισσότερους δασκάλους για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου της χιλιετίας, της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έως το 2015. Η έλλειψη εκπαιδευτικών δεν υπονομεύει μόνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αριθμό των παιδιών που εγγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε το σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι καλά προετοιμασμένοι και καλά υποστηριζόμενοι. Χωρίς καταρτισμένους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση. Η προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας, όπως είναι και οι καλές συνθήκες εργασίας, η ανάλογη αμοιβή και οι επαρκείς ευκαιρίες για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.
Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού περιβάλλοντος, για την προκοπή των παιδιών. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως ισχυρό μοντέλο ανεκτικότητας, πρότυπο καλού πολίτη και αλληλεγγύης στα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση – έναν ρόλο που ελπίζω ότι όλοι θα ασπαστούν.
Στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, αποτίω φόρο τιμής στους εκατομμύρια εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται με πάθος για να γαλουχήσουν τους μαθητές τους και των οποίων η επιρροή είναι δυνητικά πολύ μεγάλη. Ας αναγνωρίσουμε ότι επενδύοντας στους εκπαιδευτικούς κάνουμε μια σοφή επένδυση, στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε ισχυρές οικονομίες, συνεκτική κοινωνία και ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για όλους».
Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού  Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ

Δείτε μερικές ακόμη φωτογραφίες από σχολικές αίθουσες σε σχολεία άλλων κρατών εδώ

10.03.2012

Παιδιά για δέσιμο...



Τα παιδιά της Ε΄τάξης το έριξαν στο παιχνίδι! Η δασκάλα τους, τους έδεσε και τους άφησε στο προαύλιο να βρουν τον τρόπο να λυθούν. 


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

το παιχνίδι παίζεται ανά ζευγάρια
1.δένουμε το σχοινί στο δεξί χέρι του παίχτη Α

2.δένουμε το σχοινί στο αριστερό πόδι του παίχτη Α

3.δένουμε το σχοινί στο αριστερό χέρι του παίχτη Β

4.δένουμε το σχοινί στο δεξί πόδι του παίχτη Β, πριν όμως το κάνουμε αυτό το περνάμε από τη μέσα μεριά του σχοινιού που ενώνει το χέρι και πόδι του παίχτη Α (δες τις φωτογραφίες των παιδιών)























στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν να ξεμπερδέψουν τα δύο σχοινιά χωρίς να τα κόψουν και χωρία να τα λύσουν από το χέρι ή το πόδι τους.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ






κάποιοι, πιο πρωτότυποι, είπαν να δεθούν μόνοι τους!





















άλλοι έκαναν κόλπα των ninja!





























τη λύση θα σας τη δώσουμε σε άλλη ανάρτηση!!!

Υλικά για κατασκευές

Σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι κατασκευές και σίγουρα θέλουν να έχουν περισσότερη ώρα για να ασχοληθούν με αυτές. Είναι διασκεδαστικό αλλά και πολύ δημιουργικό.


Μπορεί όμως να είναι και αρκετά δαπανηρό!!!


Η λύση είναι απλή και οικολογική! Τα υλικά για τις χειροτεχνίες μας βρίσκονται τριγύρω μας και μάλιστα σε αφθονία! Εμείς, λοιπόν, παιδιά, θα μαζέψουμε ότι οι μεγάλοι θεωρούν άχρηστο και ετοιμάζονται να το πετάξουν. Ορίστε η λίστα μας:

γυάλινα βάζα συσκευασίας (μαρμελάδα, μέλι...)

ρολό χαρτί υγείας ή κουζίνας

τσίγκινα κεσεδάκια (εβαπορέ γάλα, κονσέρβες)

πλαστικά μπουκάλια (νερού, αναψυκτικών,απορρυπαντικών)
εφημερίδες

10.01.2012

Εικονική περιήγηση στη Σύμη


Στην προηγούμενη ανάρτηση ανεβάσαμε ορισμένες φωτογραφίες των ανεμόμυλων, αλλά δεν είναι αρκετές για να μπορέσει κάποιος, που δεν έχει επισκεφτεί τη Σύμη, να αντιληφθεί 
την ομορφιά του τοπίου.


Ο γυμναστής μας, ο κύριος Μερκούρης, βρήκε την ιστοσελίδα GreeceVirtual η οποία έχει μια εξαιρετική εικονική περιήγηση στη Σύμη. Για να ξεκινήσετε την περιήγηση αρκεί να πατήσετε εδώ